Биография  Мауро Тасоти

Биография Мауро Тасоти

Биография на Мауро Тасоти

Мауро Тасоти е роден на 19 януари 1960г. в Рим. Преминава през детско - юношеската формация на Лацио. Именно с екипа на "орлите" прави дебюта си в Серия А на 5 октомври 1978г. срещу Асколи, завършил миролюбиво 0:0. Преминава в Милан през 1980г., когато отборът е изпратен във втора лига, заради избухналия скандал с "черното тото". Интересно е, че отначало росонерите са харесали Бруно Джордано, но той е дисквалифициран завинаги от футбола, заради взимане на подкуп и така се отваря шанс за Mauro Tassotti.
И той го използва по най-удачния начин, като по време на спечелената от Милан последна купа на КЕШ през 1994г. той е капитан на отбора и първи пое трофея от ръцете на президента на Уефа Ленарт Йохансон. Тасоти замести с капитанската лента наказания Франко Барези. Преди това Тасоти е печелил КЕШ още два пъти - през 1989 и 1990г. След като преминава 30-годишна възраст неговите съотборници и тифозите започват да го наричат "Дядо Тасо". Това обръщение не било подигравка към него и подсещане за пенсиониране, а знак на уважение. Спортни капацитети го считат за недостатъчно техничен, прекалено твърд и грубоват. Затова пък и в Милан и в "Скуадра Адзура" той се бори със зъби и нокти за титулярното място. Тасоти участва на световното първенство в Сащ през 1994г., където взима участие в мачовете срещу Ирландия 0-1 и Испания 2-1. В националния тим има изиграни 32 мача. След края на кариерата си през 1997г. завършва треньорската школа в Коверчано. Това му позволява да поеме една от младежките гарнитури на Милан през 1998г. С малчуганите на "червено-черните" той веднага печели редица престижни международни турнири, между които и този провеждан във Виареджо. От 2002г. е помощник-треньор на Карло Анчелоти в представителния тим, На този пост успехите също не закъсняват, като той е носител на Шампионската лига през 2003 и 2007г. и шампион на страната през 2004г.
Женен е за Антонела, която го дарява с две деца, дъщеря Лукреция и син Никола. Най-добър приятел му е Франко Барези, с който са неразделни по време на лагери, а на терена се разбират със затворени очи. Тасоти е завършил икономически университет и бизнеса му е в кръвта. Още като играч не печели само от футбола, защото през свободното си време се занимава със финансови операции за сметка на икономическия концерн "Фининвест". "Дядо Тасо" има особено чувство за хумор и не случайно той е основен инициатор на всички празненства след успехи на отбора и по разни други поводи. Освен това той се разбираше чудесно с чуждестранните футболисти и младите състезатели. И всеки би го зарадвало казаното за него от Деян Савичевич: "Тасоти има най-голям принос за моето адаптиране в Милан. Той ми протегна ръка в много труден момент"

Изтотвено от Екипа на ACMilan-bg.com
Български фен - сайт на Милан