Милан, Интер и Ювентус поискаха промяна във формата на Серия "А"

Милан, Интер и Ювентус поискаха промяна във формата на Серия

Трите най-големи клуба в италианския футбол – Милан, Ювентус и Интер – са начело за намаляване на броя на отборите в Серия А от началото на сезон 2025-26.

Тази сутрин Тутоспорт (чрез Калчомеркато) съобщава, че в понеделник сутринта ръководствата на Интер, Ювентус и Милан са се срещнали в централата на "нерадзурите на Viale della Liberazione в Милано.

По време на тази среща те са взели решение да следват обща линия за реформа на Лигата, с цел намаляване на отборите, участващи в Серия А, от 20 на 18 от началото на сезон 2025-2026.

След това на събранието на Лега Серия А идеята беше представена и на другите клубове като тя получи смесени сигнали. Някои бяха в полза на предложеното „рационализиране“ на лигата, докато други отбори от по-нисък ранг (водени от Монца на Адриано Галиани) са против и са готови да водят битка.

За да бъде прието предложението, са необходими 14 гласа "за". Каква е мотивацията на Милан, Интер и Юве за намаляване на отборите в Серия А? Всичко опира до бройката мачове, които се играят всеки сезон.

Убедеността на триото е, че има твърде много срещи, особено като се има предвид, че от следващия сезон ще има нови формули за провеждане на европейските турнири, както и Световно клубно първенство на всеки четири години, плюс разбира се международни ангажименти за най-добрите играчи.

В рамките на една седмица Италианската футболна федерация ще представи проекта за реформа на италианския футбол, след което ще се гласува, за да бъде взето решение.

06.02.2024
nikossf SimerKunG TH, Public domain, via Wikimedia Commons