Статистика зад колебливия сезон Майк Менян

Статистика зад колебливия сезон Майк Менян

Майк Менян със сигурност е спечелил на Милан повече точки, отколкото отборът е загубил заради него след трансфера му от Лил, но основните му статистики този сезон може би са малко тревожни.

След като пристигна от клуба от Лига 1 като заместник на Джанлуиджи Донарума през лятото на 2021 г., Менян бързо си спечели прозвището „Магическия Майк“ за невероятните си намеси.

Той имаше важна роля за спечелване на Скудетото и дори показа, че умее да прави и асистенции.

Въпреки това, наскоро се случиха няколко неща, които направиха Менян да изглежда по-малко непоколебим, отколкото сме свикнали.

Пукнатини в стената

Голът на Мацители от Фрозиноне остави трайно впечатление у всички, защото беше доста лесно допуснато попадение за вратар от нивото на Менян, като се има предвид, че ударът беше от малък ъгъл и изглеждаше, че премина през бившия играч на Лил.

Менян бе допуснал подобен гол дело на Джошуа Зиркзее седем дни по-рано. В този случай това беше по-трудно спасяване, главно защото топката претърпя леко отклонение, което все пак беше достатъчно, за да мине през краката му.

Срещу Фрозиноне след около 40 секунди той сгреши и при подаване към Ясин Адли, което можеше да му струва много скъпо (за щастие Суле пропиля шанса).

Майк често е бил кошмар за онези, които стрелят от точката за изпълнение на наказателен удар, но последната му спасена дузпа датира от април 2023 г. (на Квича Кварацхелия, в Шампионската лига), която беше последвана от седем дузпи, които той не успя да спаси.

Статистиката

Има числа за измерване на това колко ефективен е един вратар при спирането на удари, които не взимат предвид представянето на отбраната.

PsxG с прости думи е xG (качество) на удар в целта, който е по-полезен при оценката на вратарите.

Като извадим допуснатите голове от PsxG получаваме PsxG-GA.

Ако числото е положително, това означава, че вратарят се представя прекалено добре, а ако е отрицателно, тогава той не се представя според очакванията.

Този сезон Менян е на -3, което означава, че е преодолян от много слаби удари. За сравнение, гледайки дискусията за това кой е най-добрият в света, Алисон е с +2,3, което означава, че е спасил повече голове, отколкото е трябвало да допусне, въпреки висококачествените удари.

Сезонът, в който Милан спечели Скудетото, PsxG-GA числото на Maignan беше +4,7 и това – съчетано с много по-добро дефанзивно представяне като цяло – беше един от големите фактори за спечелването на титлата.

Човешкият елемент

Разбира се, трябва да се спомене, че играчите не са роботи, а по-скоро човешки същества, така че могат да се очакват спадове във формата, особено след като Менян беше разтърсен от расисткия инцидент в Удине.

Причината, поради която някои от допуснатите голове напоследък изглеждат странни, е именно защото Менян е свикнал със съвършенството и вместо това с представянето на последните няколко мача се връща малко на земята.

Днес журналистът от Il Giornale Франко Ордин предостави някои уверения, които идват директно от щаба на Стефано Пиоли, по отношение на вратаря.

„Той е спокоен и ведър след инцидента в Удине“, се казва в статията. В крайна сметка е по-вероятно Майк да се върне на нивото, на което всички знаем, че е способен.

05.02.2024