Мистрета хвърли малко светлина как се развива проектът за новия стадион на Милан

Мистрета хвърли малко светлина  как се развива  проектът за новия стадион на Милан

Масимилиано Мистрета, съветникът по благоустройството и мобилността на Сан Донато, говори по редица теми, свързани с плана на Милан да построи нов стадион в района.

Вече стана публично известно, че Милан иска да построи своя нов стадион в Сан Донато Миланезе, а също така тимът да изигра първия си официален мач в началото на сезон 2028-29.

Очевидно не липсват противоречия относно този проект, с опозиция от страна на местните жители и еколозите, но като се има предвид, че клубът закупи земята от СпортлайСити– който имаше предварително съгласуван спортен проект– до голяма степен вероятно ще доведе до одобрение от общинския съвет.

Мистрета говори на MF Real Estate Week и се опита да хвърли малко светлина върху това как се развиват нещата с проекта за новия стадион, особено по някои горещи теми като пътища, паркинги и обществен ред.

Мистрета първо обясни на какъв етап е проектът на Милан и какви ще бъдат следващите стъпки, като коментарите бяха предадени от Calcio e Finanza.

„Администрацията на община Сан Донато трябва внимателно да оцени проекта за стадион на Милано в района на Сан Франческо. На 27 септември клубът представи предложението, сега техническите служби извършват регулаторна оценка, за да разберат дали и кога да започне процесът на предварително проучване“, каза той.

„Затова бих казал, че все още сме в предварителна фаза. След като тази стъпка бъде премината, ще навлезем в по-политическа фаза на оценка по отношение на проекта и неговите последици. Загриженост за подпочвените води в района?

Няма влияние върху стадиона или конструкцията. Също така защото паркингите ще бъдат изградени на повърхността няма да влияят на подпочвените води.”

Проблем, който силно тревожи жителите, несъмнено е трафикът, нещо, на което Мистрета отговори.

„Това е аспектът, свързан с проекта за стадиона на Милан в община Сан Донато, който тревожи гражданите най-много. Предизвикателството ще бъде да се гарантира, доколкото е възможно, че Сан Донато няма да бъде задръстен от автомобили“, каза той.

„Предвидените по проекта места и паркинги в момента са над пет хиляди, включително за автомобили и мотоциклети. Но има и други паркинги в покрайнините на Сан Донато, както и други зони, които могат да дадат помогнат за разрешаването на този въпрос.“

Кметът на Милано Джузепе Сала изрази съмнения относно проекта, по-специално по отношение на обществения ред.

Ето отговора на Масимилиано Мистрета: „Както Асаго прави на Форума, има възможност за сключване на споразумения с Милан за гарантиране на присъствието на правоприлагащите органи, следвайки обичайните практики.“

И накрая, по отношение на времето, съветникът заяви: „Вероятно е през 2028 г. стартовият сигнал за сезона за Милан да бъде в Сан Донато. Вярваме, че значението на проекта и размерът на инвестицията ще гарантират, че на притесненията на хората ще бъдат намерени убедителни отговори.

„Ако това не се случи, ясно е, че началният сигнал за сезон 2028-29 няма да бъде в Сан Донато.“

17.11.2023
nikossf