Амброзини: Следващите два мача ще дадат посока на сезона на Милан

Амброзини: Следващите два мача ще дадат посока на сезона на Милан

Масимо Амброзини вярва, че следващите два мача срещу Фиорентина и Борусия Дортмунд ще дадат представа за посоката, в която ще тръгне сезонът на Милан.

Фиорентина и Борусия Дортмунд: това ли е кръстопътят на сезона?

„Срещу Дортмунд ще бъде мачът на годината, няма какво да се обсъжда. В първенството времето е на страната на Милан, но срещу Фиорентина ще е необходим отговор на „производителността“: без Леао и Жиру това ще бъде ключов тест за разбиране на истинската сила на отбора.

„Досега, когато Милан не можеше да разчита на титулярите си, те изпитваха затруднения, защото алтернативите не се оказаха на ниво: Пиоли не получи нищо от Йович, малко от Окафор и много малко от Чуквуезе.“

Може ли кризата в резултатите в лигата да се обясни по този начин?

„Това е комбинация от фактори, защото дори титулярите преминаха през трудни периоди. Мисля за Тшау срещу Юве или спада на Рейндерс през последния месец. Като казахме това, трябва да помним, че Милан се промени много през последния трансферен прозорец.

„Има качество в отбора, но липсва разбирането, придобито през годините, както направи Интер, който всъщност е по-структуриран. Милан е амбициозен и има право да бъде такъв. Ако намали напрежението, което го накара да загуби точки..."

За много фенове Пиоли вече не контролира съблекалнята...

„Нямам това чувство. Но мисля, че един треньор трябва да е добър в намирането на силна мотивация, за да поддържа високо ниво на концентрация. Пиоли вече успя да направи това в годината на Скудетото.

„Към това трябва да добавим аспект, който по мое мнение е от решаващо значение: на корпоративно ниво Милан реши да се промени, променяйки структурата си. И клубът делегира на Пиоли задача, която преди това е била на други, натоварвайки го с допълнителна отговорност.

Ще помогне ли завръщането на Ибра?

„Не знам каква точно ще бъде неговата роля. Това, което мога да кажа е, че за един треньор на топ клуб усещането за присъствието на клуба в ежедневието е от голяма полза.”

Многото контузии на стила на игра ли се дължат?

„Не, според мен: Милан има стил, като много големи европейски отбори.“

Ти беше един от лидерите на съблекалнята. Кои са лидерите на днешния Милан?

„Гледахте ли Лофтъс-Чийк срещу ПСЖ? С играч, който играе такъв мач, бих бил много взискателен, той има всичко, за да поеме лидерската роля в отбора“.

Предстои Бенасер да се завърне...

„Ако е добре, той винаги играе, защото оказва влияние. Но не можете да искате всичко от играч, който не е бил в игра от май месец. Милан има отлични играчи в средата, но трябва да бъдат по-агресивни и да отправят повече удари: Рейндерс, Муса, Лофтъс… Трябва да се възползват от възможностите.”

Говорейки за голове, кой нападател би искал да видиш до Жиру през януари?

„Перфектният централен нападател би бил Тареми. Джонатан Дейвид със сигурност е интересен профил. Но се питам: сигурни ли сме, че Коломбо не би бил полезен в настоящия контекст?

Фиорентина ще пристигне на Сан Сиро на три точки зад Милан. Изненадан ли си?

„Те отстраниха недостатъците от миналата година, сега допускат по-малко голове, въпреки че играят атакуващ футбол. Техническият проект е много подобен на този на Милан. Но повтарям: Фиорентина трябва да бъде победена като отбор.

„Ако не правите нещата както трябва, рискувате, защото „виола“ се възползва от слабите ви страни. Във всеки случай и те, и Борусия дават пространство на тези, които се изправят срещу тях. И когато Милан разполага с пространства…”

17.11.2023
nikossf Oscar Federico Bodini a.k.a batrax, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons