Ариго Саки разкритикува италианската култура и футбола

Ариго Саки разкритикува италианската култура и футбола

Легендата на Милан и Италия Ариго Саки разкритикува проблемите, които засягат както италианската култура, така и футбола, обръщайки внимание на футболните клубове. „Да спечелиш, когато си на „червено“ (б.пр.натрупани големи дългове) е като кражба.“

Вече пенсионираният треньор винаги е бил силно критичен към подхода на тимовете в Серия А, че победата е най-важното нещо, без значение как е постигната, настоявайки, че стилът на футбола е това, което наистина бележи успеха.

Неговата ярост към италианския начин на правене на нещата не се ограничава само до футбола, но е свързана и с политиката, инфраструктурата и ежедневието.

„Вярвам в ценностите, а това е страна с грешни ценности“, каза Саки пред Скай Спорт Италия.

„Да си подъл не е ценност, дори и да не е откровена нечестност. Всичко, което има значение, е победата. Европейският съюз посочва, че 50 на сто от корупцията на континента е локализирана в Италия. Влияе на ежедневието ни.

„Ние сме страна, която се опитва да разчита на тактиката, а не да мисли стратегически, и това е по-очевидно от всякога във футбола. Бащите-основатели смятаха това за атакуващ спорт, но ние го трансформирахме в защитен, доминиран от индивидуалността. Дори в политиката, ако имате трима души, те ще направят просто три отделни партии, вместо да работят заедно.

Саки нападна много от настоящите треньори и клубове, участващи в Серия А и Европа.

„Повечето треньори гледат физическите данни на играчите, докато аз обръщах повече внимание на техният умствен капацитет. Това е страна, в която отборите са много задлъжнели, защото това е тактика. Те нямат собствен стил, те просто се опитват да се възползват максимално от грешката на някой друг.

„Според мен победата, когато си на „червено“, е като кражба.“

Човекът, който създаде Гранде Милан в края на 80-те години, сподели своето мнение относно ситуацията в Наполи, където Руди Гарсия беше уволнен след 12 кръга и беше назначен Валтер Мадзари.

„Очаквах това, защото Спалети създаде шедьовър в Наполи през миналия сезон. Играха красив футбол с манталитет на победители, отборен дух и голяма мотивация. Предполагам, че много играчи са вложили много повече усилия миналата година отколкото през този сезон.

„Треньорът си отиде, той беше стратег. Не мисля, че го смениха с друг стратег, така че резултатите не дойдоха. Проблемът с президентите сега е, че когато има проблем, те просто подписват с друг играч, вместо да се съсредоточат върху създаването на стил във футбола. За съжаление, невежеството не помага.”

„Може ли завръщането на Ибрахимович да бъде полезно? Не знам, Ибра беше велика футболна фигура, както и страхотен играч. Според мен той можеше да постигне дори повече“, започна той.

Според бившия треньор е важно за един клуб – особено този с чуждестранна собственост – да се разполага с хора, които притежават голяма компетентност и познания за футбола.

„Ако клубът е съставен от хора, които не познават футбола, това е проблем. Важно е да има хора, които познават футбола. Пиоли остана сам, преди имаше Малдини до себе си.

17.11.2023
nikossf