Възниква съпротива срещу проекта за нов стадион в Сан Донато

Възниква съпротива срещу проекта за нов стадион в Сан Донато

Милан и Интер се отказаха от идеята за общ стадион и се стремят да построят свои собствени съоръжения, но може да бъде оказана съпротива.

Както Il Giorno съобщава в днешния си брой, двата клуба напредват с проектите си, като и двата стадиона ще бъдат извън границите на община Милано. „Нерадзурите“ искат да строят в Роцано, а съперниците им в Сан Донато.

Въпреки това, както в Роцано, така и в Сан Донато, местната опозицията призова общинския Съвет да вземе позиция относно стадионите, които двата клуба планират да построят.

Гражданският пакт се фокусира преди всичко върху проекта на Милан, като подчертава един аспект: „росонерите“ искат да построят своя стадион в района на земеделския парк на юг от Милано, а именно в район Сан Франческо, а земята там е защитена.

Район Ломбардия възнамерява да повери управлението на земеделския парк на нов автономен орган.

Микела Палестра – регионален съветник на Гражданския пакт и бивш управител на Южния парк – казва:

„Трябва да изясним какви са били възраженията, попречили на клубовете да продължат напред проектите си за нов стадион в Милано. Те не могат да бъдат игнорирани или заобиколени само защото стадионите ще бъдат строени в други общини.“

„В случая с Милан съоръжението трябва да бъде изградено в зона, част от Южния парк, която е обект на специфична защита и съществуват определени ограничения.

„Очаква се изливане на бетон върху площ от 220 000 квадратни метра, които в момента са озеленени и първоначалното им предназначение е за спортни съоръжения със слабо въздействие върху територията.“

„За да бъде проектът икономически устойчив в близост до стадиона ще бъде изграден и търговски център. Ще настъпят съществени промени в движението по магистралата и железниците, а също така ще се увеличат трафика и замърсяването.“

„Следователно общинският съвет има задължението да направи всичко възможно, за да гарантира, че това изсичане няма да се случи и да информира жителите относно текущите преговори между общината на Сан Донато и Милан.“

„Не бихме искали да има връзка между желанието на дясноцентристкото мнозинство да трансформира Южния парк в автономно тяло и желанието да се позволи извършването на дейности, които днес не са разрешени, на територията на парка в близко бъдеще.”

Адвокат Феличе Раймондо изказа своето възражение. Той пише в социалните мрежи, че територията, закупена от Милан не попада в Южния селскостопански парк.

15.09.2023
nikossfPrelvini, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons