Малдини: Има мотив да направим подобно меркато

Малдини: Има мотив да направим подобно меркато

В минутите след последния съдийски сигнал на двубоя между Интер и Милан, директорът на Милан Паоло Малдини застана пред микрофоните на „Скай Спорт“.

„Нормално е колкото по-напред достигаш в турнира, толкова по-добре да се чувстваш, но трябва да сме наясно с нашето ниво. Интер заслужи да отиде на финал в двата мача, но въпреки това нашето представяне в Шампионската лига беше фантастично и неочаквано. Може би фактът, че отпаднахме от Интер прави ситуацията да изглежда по-негативна, но трябва да сме наясно, че все още не сме готови да се състезаваме на два фронта и това, което Ди Канио каза, е вярно, някои играчи наистина се затрудняват да играят на всеки три дни. Винаги съм казвал, че шампионите успяват преди всичко на психофизическо ниво да се възстановят, да изглеждат сякаш не са играли преди три дни. В момента ние изпитваме затруднения в тази част."

„От дълго време се дискутира дълбочината в нашия състав, това беше първият полуфинал за много от нашите играчи. Влязохме в първия мач с много страх и това си личеше много ясно, имахме доза късмет, че мачът не приключи още през първото полувреме. Всичко това е опит, който се трупа. Винаги помня откъде сме тръгнали, но понякога се забравя и се мисли, че има приемственост от Милан на Берлускони. Това не е така. Изживяхме много труден период, бяхме принудени да се съобразяваме с много съкращения и много жертви и трябва да кажа, че се гордеем, че достигнахме до полуфиналите".

„В състава ни имаме играчи, които трябва да се развият. Имаме футболисти, които са родени през 2001, 200, а самият Леао е през 99. Когато разчитате на играчи без опит на това ниво, тяхното представяне понякога също страда, това е ясно. Не сме в добър период, играем по-слабо от миналата година, когато заслужено спечелихме шампионата в конкуренцията на същия този Интер. Но трябва да призная, че в мачовете за Суперкупата и Шампионската лига те бяха по-добри от нас."

Паоло Малдини бе запитан защо е избрал Шарле Де Кетеларе, а не Пауло Дибала.

„Де Кетеларе е пример за играчи, които трябва да растат, това е нормално. Щеше да бъде много по-лесно и много по-евтино за нас да вземем играч като Дибала в началото на годината. Но дали щеше да е правилна покупка за нашия проект? Дали това би било правилно и споделено от ръководството? Не. Знаем, че имаме идея и имаме волята да изградим млад и талантлив отбор. Когато вземаш млади момчета, рискуваш, рискуваш те да изпитат затруднения. Така беше за Тонали през първата година, със сигурност беше така за Шарле тази година, но това е нашата идея за футбол, нашата идея как да инвестираме. Това е нещо, споделено с шефовете. Ако трябваше да сглобя по-силен състав, може би щях да направя други решения по време на трансферния пазар. Това не е така, защото имаме проект, който развиваме заедно. Отнема време, но сме и наясно, че сме Милан. Ние знаем това, кой знае по-добре от мен, че имаме огромна история зад гърба си?”.

„Ориги има всичко, за да бъде велик футболист. Има физика, техника, скорост, удар, десен крак, ляв крак. Той изпитва затруднения в противниковото вратарско поле и това е проблем, защото той е нападател. Честно казано очакваме много от него, взехме го със свободен трансфер, но това беше важна инвестиция по отношение на заплатата. Гледайки го на тренировка, знаем какво може да направи, това е още един пример за опитен играч, който все още не успява да постигне това, което очаквахме. Взехме го като алтернатива на Жиру, това беше идеята ни."

17.05.2023
GOAL TV, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons