Какво реално се случва с новия стадион в Милано

Какво реално се случва с новия стадион в Милано

Поради зачестилите през последните дни слухове за бъдещето на „Сан Сиро“ и новия стадион, медиите в Италия решиха да публикуват текст, който да изясни някои детайли и да представят конкретни факти.

Преди известно време от „Гадзета дело Спорт“ съобщиха, че Милан и Интер са взели решение да построят нов стадион в близост до „Сан Сиро“, а настоящото съоръжение да бъде разрушено, за да може да се разшири комплексът около стадиона.

Факти (базирани на информация от редакцията на Milannews.it, Calcio e Finanza и някои вътрешни лица в двата клуба):

- Към момента няма взето окончателно решение.

- Въз основа на изявления, направени от някои съветници на Милано, до този момент никой не е представил официално проект (идея) за разрушаването на „Сан Сиро“.

- И двата клуба обмислят подобна възможност, но тя е опционална. Милан и Интер все още не са взели окончателно решение дали стадионът да бъде построен близо до „Сан Сиро“ или на друга локация (за предпочитане частен терен) .

- Изграждането на стадиона в частна зона, например близо до Сесто Сан Джовани, според предварителните оценки (все още не са посочени конкретни суми) ще бъде по-евтино и ще изисква по-малко време за бюрокрация, отколкото на публична земя.

- Ако се реши новият стадион да бъде построен до „Сан Сиро“, тогава строителните дейности ще стартират от 26 декември 2024 г. до 12 септември 2027 г. Междувременно „Сан Сиро“ ще остане непокътнат поне до 13 септември 2027 г.

- Milannews.it предположи преди време, че ако нагласата на Интер към изграждане на ново съоръжение (новият стадион вече не е приоритет) и финансовото състояние на Интер не се промени, „росонерите“ може да решат да построят стадиона сами.

- За 29 септември 2022 г. е насрочен обществен дебат за бъдещето на „Сан Сиро“. Според досегашните проучвания жителите на града предпочитат двата клуба да останат на сегашния стадион.

- Предварително планирани разходи:

> Изграждане на нов стадион: 603 501 752 евро

> Изграждане на електроцентрала: 23 013 525 евро

> Изграждане на многофункционална зона: 359 030 757

> Разрушаване на „Сан Сиро“: 52 070 085 евро

Общо: 1 037 616 119 евро

- Експлоатацията на новия стадион и района около него предполага приходи от приблизително 120,4 милиона евро годишно за двата клуба.

21.09.2022
AdoForm, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons