GdS: От 2027 г. "Сан Сиро" ще е само история

GdS: От 2027 г.

През последните часове бяха взети важни решения, които може да се окажат повратна точка в стремежа на Милан и Интер да построят нов стадион в Милано. През последните години двата клуба срещнаха редица бюрократични проблеми, но така и не се отказаха от идеята си да имат модерен стадион, който да генерира значително по-големи приходи, с което двата отбора да са отново конкурентни на елита в европейския и световен футбол.

Според информация от "Гадзета дело Спорт", дни преди обществения дебат двата милански гранда са изпратили нов проект до Община Милано, който в последствие е препратен в Рим. Основният акцент е хвърлен върху пълното разрушаване на стадион "Сан Сиро".

Мотивите:

Милан и Интер бяха помолени да преразгледат обемния индекс, който в първоначалния проект бе 0,51, но бе оценен като прекалено висок. Двата клуба трябваше да преразгледат проектите и да отделят още по-голям процент за зелени площи около стадиона. Тези две искания са основните причини за последното решение на Милан и Интер, които имат желание окончателно да разрушат "Сан Сиро", без да оставят дори спомен от митичното съоръжение: избор, който със сигурност ще бъде спорен и предмет на дискусия.

Публичен дебат:

През следващите седмици най-накрая ще дойде време за публичен дебат, който трябва да отблокира нещата. В следващите два месеца ще се проведат 10 срещи, на които ще се анализират предложенията на двата клуба. Важно е да се знае, че когато координаторът на дебата представя своя доклад пред Милан и Интер, двата клуба не са непременно задължени да следват това, което се е предложило по време на разговорите с гражданите.

Ежедневникът твърди, че крайните срокове са вече уточнени:

През ноември 2022 се очаква окончателната зелена светлина.

През 2023 се очаква да бъдат издадени всички разрешителни за строеж.

През 2024 ще започне изграждането на нов стадион.

През сезон 2027-2028 г. Милан и Интер ще играят своите домакински срещи на новия стадион.

Едно е сигурно, откриването на Зимните олимпийски игри през 2026 г. (от 6 февруари 2026 г. до 22 февруари 2026 г.) ще се проведе на "Сан Сиро".

Количествените сметки оценяват мащабната операция на близо 1,2 млрд. евро.

16.09.2022
Zakarie Faibis, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons