Calcio e Finanza: Неправителствена организация определи сделката за Милан като "спортно пране"

Calcio e Finanza: Неправителствена организация определи сделката за Милан като

Неправителствени организации сигнализират за предстоящата сделка с Милан, която трябва да прехвърли мажоритарния дял на италианския колос от "Елиът" в фонда "Инвесткорп", който е позициониран в Бахрейн.

Организацията “Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain”, която се занимава с правата на човека в Брахрейн, излезе със съобщение, в което обвинява "Инвесткорп" в "спортно пране"

"Италианците обичат футбола. Защо тази игра ни харесва толкова? Защото, като личности и общност, ние виждаме себе си в ценностите на футболните надпревари. Футболът сплотява, създава братски връзки, традиции, история и конкуренция. Защо трябва да разваляме толкова дълбока и трогателна привързаност с една от най-неморалните и нечестни практики на този век: спортното пране?", пита в изявлението си неправителствената организация.

Спортното пране е метод, чрез който влиятелни личности като правителства, лидери или мултинационални компании се опитват да подобрят репутацията си, купувайки спортни отбори или организират спортни събития, за да прикрият най-сенчестите си дейности, като дори стигат до прикриване на реални нарушения на правата на човека.

"Ясен пример за този тип действия е изборът на Катар за домакин на Мондиал 2022. Правителството на Катар вече беше в центъра на различни обвинения, като експлоатация и предполагаема смърт на работници имигранти по време на строителството на стадионите.“, подчертават в материала си от "Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain".

"В момента росонерите са готови да бъдат продадени за 1,1 млрд. евро на съмнителна компания като Инвесткорп - инвестиционен фонд за милиарди долари, създаден в Манама, но с клиенти от цял свят и от всички сектори, както частни, така и публични. Точно тук възниква етичната дилема. Кои са публичните клиенти? Колко средства се дават на местната власт и на кралското семейство? От години в Бахрейн се опитват, с известен успех, да подобрят репутацията си на страна с нелиберален и диктаторски режим на управление, който се опитва по всякакъв начин да заглуши религиозното, политическо и културно дисидентство, оставяйки по-голямата част от населението си да е в дъното на обществената йерархия“, е обвинението на ADHRB.

"Извън пределите на страната Бахрейн е представен като авангарден, западен, спортен и конкурентен. Един от най-влиятелните футболни лидери в региона идва от бахрейнското кралско семейство. Неговото име е Салман Бин Ибрахим ал Халифа и сред най-ангажираните в тези преговори. Президент на азиатската футболна конфедерация, вицепрезидент на дисциплинарната комисия на ФИФА и почти президент на същата през 2016 г., когато загуби при последното гласуване. Салман е част от семейство, което притежава 5 милиарда долара. Семейството на Салман от една страна показва неизмерима любов към спорта, като е в основата на провеждането на едно от най-желаните състезания във Формула 1, а от друг страна избива своите съграждани, като ги измъчва, затваря ги и ги лишава от всички човешки права, ако са родени в "грешната" секта на исляма (шиит), или изразяват мирно несъгласие със свирепите закони, които ежегодно намаляват свободите на гражданите".

"Инвесткорп не прави изключение. Фондът ежегодно е готов да подкрепя кралското семейство във всички негови инициативи. Инвесткорп от миналата година стана новият спонсор на международната стипендия на Бахрейнския принц. Международната програма за стипендии на престолонаследника на Бахрейн (CPISP) ​​има за цел да подкрепи обучението в чужбина на най-изявените студенти в страната, за общо 1 милион бахрейнски динара за следващите десет години. Според пресцентъра на фонда „Investcorp се ангажира да обогатява живота на бъдещите поколения“, като силно вярва, че „образованието е в основата“ на този проект. Жалко обаче, че забравят хилядите деца, които се раждат шиити, или дори без гражданство и са забравени от държавата, принудени да живеят като утайки на обществото, като улични крадци или по-лошо, като сексуални роби. И ако навлезем още по-дълбоко в тази история, ще открием друг мегафонд от Близкия изток, Мубадала, който включва няколко шейхове от Персийския залив, включително, разбира се, семейство Ал Халифа“, завършва докладът.

3.5.2022
Hashmoder, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons