Добра новина за Милан и Интер: УЕФА изключи Зенит от шампионска лига

Добра новина за Милан и Интер: УЕФА изключи Зенит от шампионска лига

През вчерашния ден от УЕФА наказаха руските отбори за следващото издание на европейските клубни турнири. Призьорите в руския шампионат няма да могат да вземат участие в нито един турнир, който е под егидата на УЕФА, от шампионска лига до Лигата на нациите.

По отношение на шампионска лига, Милан и Интер са пряко заинтересовани от новината. Фокусът е върху наградите на УЕФА и частта от приходите, която се разпределя между клубовете на база класирането им през последните десет години. По този начин Милан и Интер ще се придвижат с една позиция напред, защото Зенит, който вече стана шампион, няма да вземе участие. В момента Зенит е на 24 място, Интер е 26, а Милан 27.

Дисквалификацията на Зенит ще налее близо по един милион повече в касите на двата милански колоса: За Интер около 13,6 млн. евро, а за Милан 12,5 млн. евро.

Тази новина не касае другите два клуба, които намериха място в следващото издание на най-престижния турнир, защото и Наполи, и Ювентус са пред Зенит в класирането, съответно на 19 и 4 място.

3.5.2022
Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons