Обширно интервю със Стефано Пиоли (част 2)

Обширно интервю със Стефано Пиоли (част 2)

ЗА ШАМПИОНСКА ЛИГА: „Длъжни сме да си вярваме. Резултатите бяха негативни, но играта ни даде увереност. В момента класирането не е добро за нас, но четири мача са много“.

ПРИЛАГАТЕЛНО, КОЕТО ОПИСВА ОТБОРА: „Вълнуващ. Тази група ми хареса: те са отговорни и споделят моите виждания за работа. Моите играчи харесват начина, по който играем. Всяка сутрин се събуждам с позитивна енергия и вярвам в нашата работа и в нашето израстване. Трябва обаче да се сблъскваш с реалността. Винаги съм вярвал в моите момчета. Миланело е място, където се работи прекрасно“.

ЗА ХАРМОНИЯТА С КЛУБА: „Още от първата среща имаше хармония. След това изградихме отношения и сега се чувствам изцяло в свои води, особено с проекта, който беше започнат, с младите играчи“.

ЗА ЛОКДАУНА: „Не е лесно да обясня какво точно се случи. Още от януари стойността на отбора започна да си проличава. Имаше две седмици, в които не бяхме говорили с отбора. След това подновихме тренировки от дистанция и усетих някои неща. Трудно е да обясня всичко, но заслугата е на играчите“.

ЗА ЗЕЛЕНАТА ЛИНИЯ: „В момента този проект (б.п. с млади играчи) ни носи резултати. Необходимо е да се търсят таланти и нашите скаути трябва да са добри, за да го постигнат. Когато залагаш на младежи е нормално да ти трябва време, но нашият клуб е взел добре обмислено решение“.

ЗА ТОНАЛИ: „Той израсна. Той винаги е притежавал качества и продължава да се развива. Ще бъде важен играч за Милан, защото ще се подобри още много“.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО В НОВИЯ ФУТБОЛ: „Необходими са нови съоръжения. В Европа стадионите са много по-модерни и са пригодени да привличат млади привърженици. Трябва да започнем оттам нашето подобряване. Надявам се да бъда треньор на Милан, който има нов стадион“.

КАК МЛАДИТЕ ВИЖДАТ ПИОЛИ: „Надявам се да не ме виждат прекалено стар (смее се, б.п.). Отношенията са между треньор и играч, но младите момчета знаят, че се нуждаят от съвети и напътствия. Някои момчета, от време на време, ми споделят лични неща и това е сигнал за доверие. Те имат нужда да ги третираш като млади хора: да им даваш съвети след разговор в семейството или след скандал с половинката“.

ЗА ИБРАХИМОВИЧ: „Златан е интелигентен и симпатичен човек. При първия ни разговор ми каза: «Тренер, не слушайте онези, които казват, че не съм готов. Аз съм тук, за да бъда играч, а вие сте треньорът». И аз се опитвам да бъда треньор. В съблекалнята знае как да се държи. В Сан Ремо не го наблюдавах, защото имах други неща за правене (смее се, б.п.). Постоянно му казвам да мисли за футбола. Каквото и да прави в бъдеще, ще изгради успешна кариера. Той е на впечатляващо ниво. На терена чете играта преди другите. Златан никога не взима грешни решения. Не знам колко ще играе, нямам стъклено кълбо. Знам само, че игра 30 минути и вкара гол. Надявам се паузата да му помогне да намери оптималната си форма, защото би ни бил от полза“.

ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ: „Моето израстване върви ръка за ръка с това на щаба ми. Имам много млади помощници, които от технологична гледна точка са преди мен със светлинни години. Трябва да се разчитат данните и статистиката, но окото прави разликата. Моята цел е да развия и извлека максимума от всяка индивидуалност. Трябва да създадем условия за това. Качествата и отдадеността са характеристиките, които правят разликата“.

КАК СЕ ВПИСВА ЗЛАТАН В ОТБОРА: „Считам, че Златан демонстрира много интелигентност. Осъзнаваше момента, пред който бе изправен отборът и още през първите седмици разучи своите съотборници. В момента играчите виждат в негово лице абсолютен лидер, но знаят, че той е алтруист, винаги готов да помогне“.

ЗА ПОМОЩНИЦИТЕ МУ: „Със сигурност Матео Ости и Джакомо Мурели ми помагат изключително много, много съм доволен от тях“.

ЗА ДАНИЕЛ МАЛДИНИ: „Притежава качества и талант. Той е в началото на своята кариера. Името му тежи. Милан има голяма история. Всеки път на Миланело се разминавам със статуята на Роко и имам усещането, че наблюдава всяка моя тренировка. Играчите са стимулирани от заобикалящата ги среда“.

ЗА ТИФОЗИТЕ: „Те са много страстни и винаги са близо до нас. В трудните моменти винаги усещаме тяхната подкрепа. През миналата година имаше твърдение, че Милан е силен, защото няма публика, но това не е вярно. Сега сме по-подготвени да се справим с напрежението, но сме по-силни и заради допълнителната енергия, с която ни зареждат“.

ЗА МАЧА, В КОЙТО СИ ИЗТЪРВА НЕРВИТЕ: „Определено с Атлетико. Малко по наша наивност, малко по външни причини. Съдията също не беше най-добрият на терена (смее се, б.п.)“.

НАЙ-ТРУДНАТА ЧАСТ ОТ ТРЕНЬОРСТВОТО: „Не можеш с всеки да работиш по един и същи начин. Нещата просто няма да функционират. Трябва да влезеш в душата на играчите. Това е основната ми цел, но за постигането ѝ играчите трябва да вярват в теб и твоите разбирания. Изразходвам много енергия, за да създам хармония в състава“.

ЗА ШАМПИОНАТА: „Започнахме добре. Ние сме силен отбор, но конкуренцията също е силна. Очаквам балансиран сезон, но ние ще играем до самия край“.

Обширно интервю със Стефано Пиоли (част 1)

8.10.2021
Football.ua, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons