Донарума: Искам да спечеля възможно най-много трофеи

Донарума: Искам да спечеля възможно най-много трофеи

По-рано днес Джиджо Донарума отговори на фенски въпроси в Twitch.

"Моят чичо играеше футбол, той беше вратар. Той ме запали по играта, той породи това желание да стана вратар. Растях с мечтата да се превърна в най-добрия. Още продължавам се надявам да го постигна един ден".

"Тифозите ни помагат в трудните моменти, но е важно да се научиш да понасяш и критиките, когато нещата не вървят добре. Със сигурност феновете ти дават нещо повече. За съжаление през последните месеци не могат да са по стадионите. В трудните моменти са способни да те заредят с адреналин, да се бориш и да постигнеш добър резултат. Тях ги няма в момента, но ги очакваме".

"Най-хубавият мач, който съм гледал? Финалът на Световното през 2006 г (б.п. Италия - Франция. 1:1 в редовното време и 5:3 след изпълнение на дузпи. Мачът, в който Зидан удари с глава Матераци и бе изгонен)".

"Преди мач имам специален ритуал, но не мога да го разкрия какъв е. На терена докосвам трите греди на вратата и се кръстя. Другото е лично".

"Разбрах, че ще стана футболист в деня, когато трябваше да отпътувам към Милано. Беше ми трудно да приема, че ще напусна дома. На тръгване видях родителите си и не се почувствах добре, но тогава разбрах, че всичко започва, че ще стана вратар от Серия А".

"План Б? Може би щях да стана дърводелец като баща ми, но нямах план Б, имах само план А (б.п. смее се).

"Харесвам тениса. Играл съм няколко пъти и ми допадна".

"Дебютът ми за националния отбор бе изненадващ за мен. Все още там беше Буфон. Бях много развълнуван, но когато влязох на терена забравих всичко. Това беше невероятна емоция. Трябваше да оставя напрежението и емоциите извън терена. Когато бъркаш, трябва бързо да забравиш, в противен случай няма да успееш да я преодолееш негативните мисли".

"Абиати бе до мен в началото на периода ми в Милан, той беше с ключово значение за мен. Помогна ми да раста, да се чувствам важен и да съм спокоен, когато получа възможност да играя в Серия А. Той беше фундаментален за моето развитие. Все още не съм мислил, но след време и аз ще опитам да помагам на младите (б.п. смее се)".

"Много добър приятел съм с Лоренцо Инсиние, обаче имам и други приятели, с които сме съперници на терена. Например Пепе Рейна. С Инсиние обаче сме много близки. Забавляваме се в националния отбор. На терена сме опоненти, но извън него сме приятели".

"Мечтая да спечеля възможно най-много трофеи, но най-вече Мондиала. Мисля, че това е мечтата на всички деца, би бил върхът за всеки".

"На по-младите от мен бих казал да се забавляват. Смирението, раздаването, здравата работа винаги се отплащат. Забавлението обаче бих поставил на първо място, без наслада от играта, няма как да се получи. Започваш като забавление и след това става твоя работа".

"Разликата по време на мач я прави групата, да сме сплотени, да се разбираме добре, това може да ти донесе успех. Подготовката преди мач е много важна, в такъв дълъг турнир разликата я прави групата".

4.5.2021