Героите от 23-ти май

Героите от 23-ти май

Между 1968 и 2007 Милан изживя пет незабравими победи на една и съща дата: три на европейската сцена, една с цената на Скудето и една в битката за Купата на Уефа. Всички те идват на 23-ти май, и всеки път различен играч на "росонерите" попадна под светлините на прожекторите. Първият е Курт Роланд Хамрин, шведът, който се разписва на два пъти във финала на КНК срещу Хамбургер. Двубоят е от далечната 1968-а. Това е и първият международен трофей във витрината на клуба.

Нерео Роко вече е работил с него в Падова през 1950-а, намирайки решение на постоянните му травми чрез специални стелки. "Ел Парон" ("любим шеф" - бел. прев.) настоява да има шведската звезда и в Милан, като през 1967-а "росонерите" го привличат.

Точно 19 години по-късно, през 1987-а, Даниеле Масаро, който празнува и своя рожден ден, вкара решаващ и единствен гол за "росонерите" срещу Сампдория при минимална победа с 1-0 . Двубоят е плейофен и носи първото класиране в европейските турнири по време на ерата на Берлускони.

Фен клуб Милан България

Още три години и 23-ти май се оказва щастлив за "Дявола". Милан успява да стане европейски шампион за четвърти път. Победата във Виена идва благодарение на гола на Франк Рийкард. Така "росонерите" се превръщат в последния отбор в Европа, печелил КЕШ в 2 последователни издания на турнира.

Тифозите отново си спомнят за магическия 23-ти май, но този път през 1999-а, когато "росонерите" триумфират със Скудето. Това се случва в Перуджа, когато Оливер Бирхоф се оказва разликата, която осигурява 16-ата титла на Милан. "Дявола" побеждава с 1-2.

23-ти май 2007, може би най-сладкият спомен за всички "росонери". Филипо Индзаги се разписва на два пъти и Милан триумфира със седмата си титла от най-престижния европейски клубен турнир.

21.05.2020