Биография Жозе Алтафини

Биография Жозе Алтафини

Биография на Жозе Алтафини

Клубна Кариера
Жозе Алтафини е играл за няколко бразилски отбора, включително и Палмериас, преди да започне своята кариера в Италия с Милан през далечната 1958 година. Той прави своя дебют на 21 септември 1958 г. и още през първия си сезон изиграва 32 мача като отбелязва 28 гола, а връх на всичко е спечелената титла в Италия. Той отбелязва първия си шампионатен гол на 5 октомври при победата на неговия тим срещу Бари. Милан отново печели купата през 1962, когато Жозе е и голмайстор на първенството с 22 гола в 33 мача.

През 1965, Jose Altafini отива в тима на Наполи, където остава до 1972. Същата година Наполи злощастно губи финала за купата на Италия с 2-0 от бившия отбор на Жозе – Милан.

След престоя си в Наполи, той се присъединява към тима на Ювентус и губи още един финал за купата през 1973. От друга страна, Алтафини печели други 2 титли на Италия: през 1973 и 1975. Преди да напусне „Старата госпожа” през 1976, той е изиграл 459 мача в Серия „А” и е отбелязал 216 гола, повечето от които е вкарал в началото на кариерата си. Всъщност, Алтафини реализира само 53 попадения в последните си 8 сезона в Италия, докато в първите 8 сезона (в по-голяма част, от които играе в Милан) вкарва 134 гола.

Той бива привлечен от ФК Чиазо и след това Мендрисо Стар( и двата клуба от Швейцария) след като напуска Апенинския полуостров. Там изиграва 4 сезона преди да се откаже от професионалния футбол на 42 години. В момента той е известен коментатор по италианската телевизия Sky Italia.

Кариера в националния отбор
Роден в Бразилия, той играе за националните отбори на Бразилия и Италия. В родната си страна са го наричали още „Мацола” заради приликата му с легендарния нападател Валентино Мацола. Той взима участие в Световното през 1958 за победителите Бразилия, но в последствие бива заменен от неговия сънародник Вава. Дебютът си за националния отбор на Италия Алтафини прави срещу Израел на 15 октомври, 1961, мач, в който той се разписва. На Световното през 1962 Италия с Жозе са отстранени още в първия кръг на първенството.

Изтотвено от Екипа на ACMilan-bg.com
Български фен - сайт на Милан