logotype
image1 image2 image3 image4 image5
Масимилиано Алегри
Написано от Николай Здравков   
Вторник, 12 Юли 2011 08:54

Масимилиано АлегриБезспорно на първо място трябва да поставим треньора на “росонерите”, който се изправи пред предизвикателството на кариерата си и се справи успешно. Наивните мнения, че с такива футболисти всеки треньор може да печели, подлежат на един доста по-дълбок анализ, който трябва да започне със задължителното напомняне, че в съблекалня със суперзвезди, треньорът трябва да стои над всички. В противен случай рискува освобождаването на пълния хаос на еготата, последвано от изчезване на малкото надежди за колектив. Точно така изглеждаше Милан в началото на сезона. Безлична, неорганизирана игра на 11 човека, повечето от които не бяха наясно нито с функциите си на терена, нито със статута си в отбора.
Алегри определено закъсня с пълната тактическа промяна спрямо дефанзивно посредствения Милан на Леонардо. Бившият треньор на Каляри се нуждаеше от няколко месеца, за да реализира идеите си, някои от които очевидно се раждаха в резултат на силни или пък слаби индивидуални представяния. Правилната преценка за т.нар. „перфектни 11” улесни и задачата на треньора да заздрави колектива.

Макар и не толкова влиятелен в съблекалнята на пръв поглед, каквото бяха предшествениците му, с които вече е сравняван – Саки, Капело и Анчелоти, Алегри показа много повече от обикновено желание за успех. Тактическа грамотност, непрекъснати нови идеи в трудните моменти и изненадваща желязна ръка пред звездите в отбора, бяха ключови за успехите. Изгради се доверие между играчи и треньор по отношение на тактиката. Нещо, което липсваше последната година при Анчелоти и нямаше как да се случи отборно при Леонардо. Освен вече споменатия случай с Роналдиньо, Алегри така и не гласува доверие на привлечения през лятото Сократис Папастатопулос. Не „клекна” и пред звездата на Андреа Пирло в последния месец от надпреварата. Поредното решение, което накара специалистите да определят родения в Ливорно специалист за човек с твърда ръка, способен да контролира съблекалнята. Така Алегри спечели доверието на феновете, защото показа тотална промяна след първите два месеца, в които Милан се луташе между посредствеността от последните няколко сезона и надеждите за едно светло, но все още неясно бъдеще. Макс постепенно балансира всичко, което се случваше в клуба. А това “всичко” наистина бе трудно дори за описване, какво остава за контролиране. Наличието на толкова звезди, високите очаквания, миналото в отбор от средата на таблицата, постоянните сравнения с Аргио Саки и Фабио Капело, със сигурност не са лек товар за треньор, който дебютира в голям клуб.

 

 

 

Екип

  • Ралица Николова
  • Петър Петров
  • Николай Здравков
  • Георги Добранов
  • Александър Сергеев
  • © ACMilan-bg.com