Милан няма как да чака бърз отговор от УЕФА

Милан няма как да чака бърз отговор от УЕФА

Марко Белинацо, писател и журналист за "Ил Соле 24 оре", даде дълго интервю за "МиланНюз", в което коментира проведената преди няколко дни среща между Милан и УЕФА по повод подписването на доброволно споразумение, което да удостовери финансовата стабилност на клуба.

"Изглеждат ми странно всички тези очаквания УЕФА да отговор в кратки срокове, дори се спомена че ще има решение в същия ден. Тъй като клубът изисква за първи път доброволно споразумение, трябва да се направи внимателна преценка на ситуацията и няма да е достатъчна една седмица за взимане на подобно решение. В Милан има умерен оптимизъм, но ще трябва да се изчака до дните около Коледа, за да се научи решението на УЕФА".

"Авторитетът на Милан в световния футбол ще повлияе. За крайното решение натежават и теми с политически характер. Отвъд сухите цифри, до голяма степен е важно и доверието, което УЕФА иска да покаже на новите китайски инвеститори. Ясно е едно, основната цел на УЕФА е Милан отново да бъде на високо ниво в Европа, защото е основен актив и вече наложен бранд. Като изключим споразумението за сетълмент, което почти винаги се приема, УЕФА иска да разгледа в подробности икономическия план на Милан, това е мотивът който отложи първата среща, която се проведе през юни".

"За момента УЕФА не е поискала документални гаранции за стабилността на клуба, но това е основната идея, да има гаранция че проектът ще продължи в дългосрочен план без сътресения. Фасоне предложи различни действия в зависимост от спортните резултати, които ще се постигнат през сезоните. Милан приложи бизнес стратегии с или без участие в турнирите, спомена се и за продажба на ключови играчи при необходимост, за да се балансира бюджетът. Предимството на Милан е, че от УЕФА винаги са били добре настроени към големите клубове".

"Дали доброволното споразумение ще бъде развалено при нова продажба на клуба? Не, ще има приемственост от тази гледна точка. Разбира се, ако се стигне до придобиване на клуба от <<Елиът>>, новите собственици ще могат да предложат нов план, но този който се очаква покрай Коледа няма да се развали автоматично. Именно поради тази причина от банката следят ситуацията с интерес тъй като участват в цялата игра с 300 млн. евро".

12.11.2017